Verboden toegang voor onbevoegden

Misschien wel het meestverkochte bordje in Nederland – in verschillende afmetingen en varianten – is het onderstaande:

Je ziet ze ook wel met de toevoeging ‘voor onbevoegden’. Maar wat staat er nu precies in artikel 461 in het Wetboek van Strafrecht?

Hij die, zonder daartoe gerechtigd te zijn, zich op eens anders grond waarvan de toegang op een voor hem blijkbare wijze door de rechthebbende is verboden, bevindt of daar vee laat lopen, wordt gestraft met geldboete van de eerste categorie.

Googelen naar ‘eens anders grond’ brengt ons op de site van het Openbaar Ministerie, waar de tekst van artikel 461 wordt verduidelijkt.

Wat is ‘grond’ is dit geval? Daarover bestaat binnen het strafrecht geen discussie: ,,hieronder kan elk privédomein dat geen gesloten bebouwing omvat worden gerekend, ook bruggen en zelfs water”.

Wat betekent: ‘zonder daartoe gerechtigd te zijn’? Ook hier een heldere uitleg: ,,Niet alleen de eigenaar maar ook de persoon die grond in erfpacht heeft kan de toegang rechtsgeldig ontzeggen. Een gegeven toestemming om een terrein te betreden kan door de rechthebbende worden ingetrokken”.

Wat houdt ‘op een blijkbare wijze’ in? Ook hier biedt het standaardwerk ‘Strafrecht, tekst en commentaar’ uitkomst: ,,Dit kan geschieden door de bekende verbodsbordjes, maar ook door een hek, een ketting et cetera of door een mondelinge aanzegging. (…)

Het bordje ‘Verboden toegang volgens artikel 461 Wetboek van Strafrecht’ is nuttig en schept duidelijkheid, maar is niet in alle gevallen noodzakelijk, de verwijzing naar artikel 461 is overbodig.

Dat is heldere uitleg, maar het OM gaat er vanuit dat iedereen begrijpt wat ‘eens anders grond’ betekent. Ik denk dat het de grond van een ander is, maar ik kon die uitdrukking in ieder geval niet.

Overigens bedraagt een geldboete van de eerste categorie maximaal 380 euro. Hou daarbij wel rekening met zes euro admistratiekosten:

  • Personeelskosten € 2,23
  • Apparaatskosten € 2,54
  • Gerechtskosten € 0,68
  • Rente en afschrijvingen € 0,55
Advertenties

3 reacties op “Verboden toegang voor onbevoegden

  1. Wat zijn de officiële regels bij een ‘verboden toegang’ bordje? Bv. Ik woon in een flat waarvan de achterdeur wel op slot kan maar de voordeur niet. Aan meerdere kanten buiten staan borden ‘verboden toegang voor onbevoegden’ etc. Toch hebben wij regelmatig last van Jehova’s die hier maar in en uit lopen en de mensen lastig vallen. De één zegt dit, de ander dat. Omdat de deur niet op slot zit mag het. Maar ik mag toch ook niet zomaar bij iemand binnenlopen omdat zijn deur niet op slot zit? Daarbij staan die borden er toch? Hoe zit dat nou?

  2. Op mijn werk staat er bij de ingang van het parkeerterrein een ‘verboden toegang voor onbevoegden’ bordje. Nu fietsen daar allemaal mensen langs die een kantoor verderop werken. Dit geeft veel overlast op het parkeerterrein en er komt een moment dat een werknemer van ons een dergelijke fietser aanrijdt, omdat ze dwars over het parkeerterrein fietsen en je links en rechts inhalen. Als dat gebeurt, wie is dan aansprakelijk?

Reageren mag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s