Wees maar niet bang jongens, je hoeft niet te strijken!

toys1

Watje!

Mij was het niet opgevallen, maar dit jaar is de Zweedse kerstcatalogus van het speelgoedbedrijf TOP-TOY meer sekseneutraal. Ze hebben dat gedaan om beter aan te sluiten op de waarden van de Zweedse markt. Volgens de fabrikant waarderen Zweedse klanten deze nieuwe aanpak. Het geslachtsdebat is de laatste jaren steeds belangrijker geworden in Zweden, aldus TOP-TOY, ook bekend van Toys “R” US.
Thomas Meng, Retail Marketing Director in Scandinavië zegt:

“We willen dat onze catalogi laten zien hoe jongens en meisjes in het echte leven spelen en niet een stereotype beeld van hen presenteren. Als zowel meisjes als jongens in Zweden met een stuk keukengereedschap willen spelen, dan willen we dit patroon weerspiegelen. “

Eerder hebben klanten kritiek geuit op TOP-TOY omdat ze te conservatief zouden zijn met betrekking tot genderrollen en hebben zij geklaagd bij de Zweedse Reclame Ombudsman. Thomas Meng:

“We erkenden dat we  in dat opzicht onze catalogi konden verbeteren en dat is wat we nu aan het doen zijn.”

De verbetering zou vooral te zien zijn in de Zweedse BR Toys-catalogus, maar ook de Toys “R” US-catalogus, waarin bijvoorbeeld een meisje met een zacht pistool speelt en een jongen met een poppenhuis, aldus de site van het bedrijf. Ze laten nu meisjes zien die actief met speelgoed spelen dat meestal gezien wordt als speelgoed voor jongens – en vice versa voor jongens.

“We hebben al soortgelijke veranderingen in andere Scandinavische markten, maar niet in dezelfde mate. We begonnen met de Zweedse catalogus omdat het geslachtsdebat in Zweden verder is. De klanten in al onze Scandinavische markten zullen in de toekomst een meer geslachtsneutrale aanpak in hun catalogi bemerken. We zijn erg blij met de positieve feedback die we hebben ontvangen van onze Zweedse klanten.”

Dus jongens, voorlopig kunnen wij gewoon met pistolen spelen (en dan niet zachte, maar gewoon van die lekker harde) en kunnen de meisjes fijn een plastic strijkboutje of gammel oventje krijgen.

toy2

Die garage is tweede kerstdag kapot. Wedden?

toys3

Kijk, dát is pas een vent!

Bekijk hier de Zweedse catalogus en hier de Deense. Zoek de verschillen.

Advertenties

4 reacties op “Wees maar niet bang jongens, je hoeft niet te strijken!

 1. De jongens en meisjes van Nederland moeten naar ik verwacht, nog heel lang wachten op elkaars speelgoed, zolang bv de Intertoys hun catalogi nog indelen met hoofdstukken als Jongen en Meisje. Om het maar niet te hebben over gradaties als Baby en Peuter.
  In december krijg je als kind inzicht of je te kinderachtig bent of in de verkeerde rol zit.
  Voor opa, oma, pappa, mamma toch handig, die gratis opvoedkundige ondersteuning.

 2. Ben je zeker van je interpretatie van het beeldmateriaal. Bij foto één zou het ook kunnen zijn dat het kereltje het strijkijzer afhandig wil maken om ermee zijn kleine zusje een hengst te geven nadat ze zijn garage de nek heeft omgewrongen (zie foto eronder).
  Beeld 3 toont dan zijn vriendje die alles met zo’n smartphone regristreert en dan dit op youtube gooit (happy slamming). Je weet maar nooit met onze jeugd van tegenwoordig.

  • Hmm, Op foto 1 lacht dat zusje te vriendelijk. Hoewel, laatst een artikel gelezen over heftige emoties. Soms kun je aan het gezicht alleen dus niet zien of iemand blij of verschrikt is, was de strekking van het verhaal. Dan heb je wel degelijk de context nodig van de rest van het lichaam.
   Overigens zou het inderdaad de enige juiste handeling zijn van dat jong. Zeker in de kersttijd.

Reageren mag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s