Met de trein: zo de waard is, vertrouwt hij zijn gasten

Van de zomer moesten Bep en ik in het centrum van Utrecht zijn. Omdat de gemeente en wij verschillend denken over de slogan “Utrecht werkt aan de bereikbaarheid” namen we van de weeromstuit maar de trein. Op het perron zagen we dit verhaaltje op een windscherm staan.

Ja ja, dachten wij. Rechten… dat zullen wel voornamelijk plichten zijn. Dus vervoegde ik mij op de site van ProRail en las:

De site vervolgt:

Kort samengevat omvatten deze rechten:

 • uw kaartje kopen zonder problemen
 • veilig reizen
 • gelijke rechten voor passagiers met verminderde mobiliteit
 • informatie over toegankelijkheid voor passagiers met verminderde mobiliteit
 • vergoeding in geval van letsel of overlijden en aansprakelijkheid voor bagage
 • bescherming tegen spoorwegmaatschappijen die hun aansprakelijkheidsverplichtingen niet nakomen

Nou, dat ziet er goed uit. Zo op het eerste gezicht inderdaad vooral informatie over de rechten van ons als reizigers en weinig over ons gewenst gedrag.

Officieel, zo valt verder te lezen, heet de richtlijn ‘Verordening 1371/2007 betreffende de rechten en verplichtingen van reizigers in het treinverkeer’. Aha, is daar dan het addertje? De uitgeklede tekst van de richtlijn kun je hier lezen op de website van de Europese Commissie. Die wijkt niet erg af van de korte opsomming hierboven. Ook daar niets te vinden over mijn verplichtingen.

De volledige richtlijn lees je hier. Daar evenmin iets over hoe ik me dien te gedragen, wel veel informatie over klachten, vergoedingen, faciliteiten, enzovoort. Om die helemaal door te lezen en te begrijpen kun je het beste een maandje gaan Interrailen. Dan heb je genoeg tijd om de verordening eens goed uit te pluizen. Als het meezit, kun je er gelijk gebruik van maken wanneer je gestand bent in Bialystok of in Tronca. Want je weet het, die Polen en Italianen zijn erop uit om jou een oor aan te naaien, dus laat je niet bedonderen: op de site van de Europese Commissie kun je versies downloaden van alle gangbare en minder gangbare Europese talen. Bovendien kun je hier een app downloaden met de tekst van de verordening in vele talen.

rechten_app

Ter geruststelling, de Inspectie Leefomgeving en Transport van het Melánieministerie bewaakt de passagiersrechten voor het spoor. Ook daar kun je terecht voor, veelal dezelfde, informatie. Daar staat ook een lijst met veelgestelde vragen. Ik blijf het opmerkelijk vinden dat daar evenmin de vraag staat: Hoe bont mag ik het maken alvorens uit de trein verwijderd te worden? En of het in Nederland bonter mag dan in pak ‘m beet Portugal of Finland. Er zit niks anders op dan het gewoon uit te proberen tijdens je Interrail en vervolgens de spoorbeambten om de oren te slaan met ‘Verordening 1371/2007 betreffende de rechten en verplichtingen van reizigers in het treinverkeer’. Vooropgesteld dat je de juiste versie bij je hebt. Dat spreekt.

Advertenties

4 reacties op “Met de trein: zo de waard is, vertrouwt hij zijn gasten

 1. Van de reiziger wordt verwacht dat hij een actieve en opgeladen ov chipkaart heeft.
  de rest doet er niet toe. Het is net als met huren van een huis, je ondertekent een heel contract dat je geen overlast bezorgt, maar de enige reden waarom je uit huis, en dus ook uit de trein, gezet wordt is als je niet betaalt.

  Ook een slappe regel: gelijke rechten voor passagiers met verminderde mobiliteit.
  Hij staat er wel aardig maar wat houdt het in? Krijgen wij ook een boete als we geen ovchipkaart hebben?
  En wie bepaalt wanneer iemand minder mobiel is?
  Als ie in een comfortabele rolstoel zit? Met een stok loopt, ondersteunt?
  Zou ik er niet onder vallen omdat ik geen zichtbare beperking heb, maar toch met een beetje geluk nog 100 meter kan lopen en 3 minuten staan (dit is het afgelopen jaar het gunstigste scenario)

Reageren mag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s