Nieuw in het Achtuurjournaal: het Simplisties Verbond

Wat hebben wij in het verleden niet genoten van de programma’s van Kees van Kooten en Wim de Bie. Onnavolgbare humor, gebracht door onnavolgbare typetjes. Lange tijd hebben wij onze buren links aangeduid als Ralph en Thea en die van rechts als Klaartje en Giep om op ons gemak ook ’s zomers over hen te kunnen praten. Liepen er in het verleden ’s avonds opgeschoten jongens door straat dan was er altijd wel een gezinslid dat jachtig zei “Gé, doet de gordijnen toe!” Maar dat is allemaal lang geleden. Tenminste, dat dacht ik.

simpelpeeSinds enige maanden kijken wij niet meer naar het Achtuurjournaal, toch jaren achtereen een vast moment op onze avonden. Het werd allemaal gelul in de ruimte, niet zo’n beetje eenzijdig belicht en bovendien meestal oud nieuws. Vrijdagavond echter besloten wij weer eens een poging te wagen, voornamelijk omdat wij benieuwd waren naar het weerbericht. Wij werden niet teleurgesteld. Het belangrijkste punt bleek de openbaarmaking te zijn van een rapport over het uit de klauw lopen van een aangekondigd feestje in Haren, vorig jaar. Grove fouten, ferme taal, krachtige statements. Met Heer Kooten als interviewer/voice-over en Heer Bie als Job Cohen.

Voice-over: De verantwoordelijken zaten vandaag op de eerste rij en hoorden het Cohen allemaal zeggen. Hij spaarde ze niet, de burgemeester niet onder wiens leiding…

cohenCohen: …de autoriteiten geen greep hadden op de gebeurtenissen.

Voice-over: …en zeker de politie niet!

Cohen: Als je … euh, zou zegge dat dit een tést was voor het systéém van de politie, he een een systéémtest dan moet je tot de conclusie komen dat díe test, dattie dats dat die dat mensen er níet voor geslaagd zijn.

Je weet het, als de diender in het nauw komt – zeker als dat een gevolg is van fouten van de korpsleiding, lees: zijn baas –  komt ook de onvermijdelijke vakbondsman Gerrit ‘Speknek’ van de Kamp in beeld. Ook zijn kritiek is bepaald niet mals. (De Bie als vakbondsman, Van Kooten als interviewer)

kampVan de Kamp: Als je kijkt naar wat er gebeurd is, dan is er bijna niets goed gegaan als het gaat om de voorbereiding maar ook eh die avond zelf voortdurend achter de feiten aangelopen zegt de commissie euhm ja nu mag d’r de kwalificatie geenszins de kwalificatie aangeven die u wilt maar daar is het dus absoluut fout gegaan.

Interviewer: En voldeed die leiding hier dan wel?

Van de Kamp: Als wij kijken naar wat er gebeurd is dan zien wij dat met wat er nu op tafel ligt zowel maatschappelijk maar ook  in de organisatie het vertrouwen een grote klap heeft gehad.

Dan komt even de hoofdjuut van Haren in beeld die zijn straatje schoonveegt en tenslotte de man die uiteindelijk echt verantwoordelijk is voor het debacle (Van Kooten, nu eens als burgemeester):

Burgemeester Bats: Ik zie mijn verantwoordelijkheid vooralsnog als hier liggen veel aanbevelingen euh euh daar móet wat gebéuren euhm wéglopen euh is wat mij betreft niet een verantwoordelijkheid die in mijn vocabulaire past!

En dan die kop!

burgemeester_haren

Het viel warempel niet mee om neer te schrijven wat die gasten precies zeiden. Als je het niet gelooft, dan heb je hier de link. Vanaf 02:25 begint de lol.

Advertenties

4 reacties op “Nieuw in het Achtuurjournaal: het Simplisties Verbond

Reageren mag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s