Uit de categorie ‘Dat heb ik nou nooit geweten!’: Vaatwaszout

Wij – Bep en ik – hebben nooit een afwasmachine bezeten. Gewoon, omdat we het niet nodig vonden. We hadden er geen enkele moeite mee om na het avondeten samen de vaat te doen. Het gaf ons de gelegenheid om op ons gemak de dag door te nemen. Ook draaiden we onze hand niet om voor een afwasje tussendoor. Lekker joh. Een enkele keer troffen we een vaatwasser in een vakantiehuisje. Dat was best handig, maar om er zelf een te kopen?

Een half jaartje geleden zijn wij verhuisd en in onze nieuwe woning bleek een vaatwasser te zitten. Jeetje wat een handig ding! Je zet gedurende de dag alles wat je gebruikt hebt in dat apparaat en ’s avonds schakel je de machine in. Een kind kan de afwas doen. We hebben onszelf ruim dertig jaar voor het lapje gehouden! Dat je twee kaasschaven moet hebben, dertig lepels en honderd aardappelschilmesjes nemen we voor lief. En ach, is het nou zo’n moeite om die vette koekenpannen nog even met de hand te doen? Ben je mal! Het geeft trouwens helemaal niet dat alle houten snijplanken van de hitte zijn gebarsten; we kopen gewoon nieuwe. En wijn drinken uit matglazen heeft ook wel iets.

Nu dacht ik dat zo’n vaatwasser een simpel principe was. Vaat erin, tablet erbij, draaien maar! Mis! Er moet ook zout in. Daar kwamen we achter toen de borden en het bestek net zo vies uit het apparaat kwamen als we ze erin gedaan hadden. Met dit verschil dat alle viezigheid keihard aangekoekt was. Het is geen gewoon zout dat in zo’n machine moet. Het is intelligent zout. Tenminste, dat maak ik op uit de beschrijving.

Vaatwaszout

Jeetjemina. Ik dacht altijd dat het water gewoon langs het vaatwerk spoelt. Niet dus. Het water heeft een heuse taak, een vaatwastaak. En nu begrijp ik waarom die borden en het bestek nog zo vies waren. Dat was geen onwil van dat water. Het water was helemaal niet voorbereidt op zijn taak. Weet dat water veel? De coach was er effe niet, zeg maar. Enfin, het zout is bijgevuld, de vieze vaat weer dof schoon. Iedereen blij!

Advertenties

6 reacties op “Uit de categorie ‘Dat heb ik nou nooit geweten!’: Vaatwaszout

  1. Stop dat ding vaatwaspillen toe. Vooral met antikalk erin.
    Wat anders, in Zwitserland zijn vaatwasmachines in de handel met een speciaal menu voor de restanten van fonduegerechten.

Reageren mag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s