Ik kan werkelijk niet meer zonder de Capitool Natuurgids Vogels

De uitgeverij Capitool is vooral bekend van reisboeken en natuurgidsen. Wij hebben een aantal jaren geleden eens de Capitool Natuurgids Vogels cadeau gekregen. Volgens de site een prima cadeau:

Dankzij de schitterende close-upfoto’s komen in deze compacte en overzichtelijke natuurgids vogels op papier tot leven. Dit is de perfecte gids voor iedereen die in vogels geïnteresseerd is, ongeacht leeftijd en ervaring. Een wegwijzer zodra je de natuur opzoekt, in je eigen achtertuin of ergens op het platteland.

Soms nemen wij hem ter hand om uit te vogelen of wij nu naar een mannetjes- of een vrouwtjeseend staan te kijken. Onlangs waren wij in het verre Duitsland op vakantie en toen bleek er zich een kleine roofvogel rondom het huisje op te houden. Nu eens zat hij op de telefoonpaal aan de voorkant, dan weer op de elektriciteitsdraden aan de achterkant. Ik dacht dat het een sperwer was. Na een paar dagen voegde zich een tweede vogel bij onze vrind, iets feller van kleur, overigens duidelijk een soortgenoot. Vrouwtje en mannetje, vermoedden wij. De vogelgids lag thuis, dat spreekt.

Thuisgekomen zocht ik in de gids onze vogel op. Onder het hoofdstuk Uilen en roofvogels sloeg ik de uilen over en kwam bij de haviken. Te bont gekleurd of juist verkeerd getekend. De sperwer, dat was ´m inderdaad. En aan de plaatjes te zien hadden we eerst bezoek gehad van een vrouwtje en kwam daarna een mannetje erbij. De omschrijving klopte. Om de juistheid te checken geeft Capitool netjes aan waar deze vogel op lijkt, een vergissing is snel gemaakt. In dit geval op de Torenvalk en de havik. De torenvalk heeft een te lichte rug, de havik is te flets. We blijven bij de sperwer.

Handige optie, die Lijkt op. De middelste bonte specht lijkt op de grote bonte specht en op de klein bonte specht. Handig om te weten, hoewel wat voor de hand liggend in dit geval. Soms verwacht je niet dat heel verschillende vogels op elkaar lijken. De hop lijkt op de Vlaamse gaai, de frater op de kneu, de koekoek op de sperwer en de torenvalk. Huh?

Je moet wel een beetje maf zijn, wil je al die beesten uit elkaar kunnen houden. En kennelijk een bepaald soort ´humor´ bezitten. Want waar lijkt volgens Capitool de flamingo op?

Flamingo

Goed hè?

Advertenties

13 reacties op “Ik kan werkelijk niet meer zonder de Capitool Natuurgids Vogels

 1. Leuk weetje. Vreemde vogels overal. Op het oude ‘tientje’ , en de ‘Zalmsnip’, bijvoorbeeld.… . In Duitsland, war je op vakantie was, ook veel vreemde vogels, Dr. Vögel bijvoorbeeld, een calorienkiller. Ahum…., er wordt wat afgevögeld, nietwaar?
  Evengoed, de ‘ Vogel van het Jaar 2013’ in Duitsland is de watersnip.
  http://de.wikipedia.org/wiki/Bekassine

 2. Stop nou eens met die uitverkoopbenadering van de wereld, zeker als het de vogelwereld betreft. Maandenlang zitten wij echte vogelkenners achter flamingo’s aan om steeds weer te ontdekken dan het om andere flamingo’s gaat. Een echter vogelaar begrijpt dat wel! Een boek nodig om een sperwer te zien? Een havik is een fletse sperwer? En dan stoer doen over een frater: wedden om een spannende avond met Bep dat je zo’n beest nooit herkent, en al helemaal niet hebt gezien!
  Ga lekker door met het platen van verkeerde borden, het zeuren over ambtenaren, je sexloe leven, maar laat ons met rust. En koop de anwb vogelgids…..

  • Haha, ik dacht al, waar blijft-ie? Ik heb er dus wel degelijk goed aan gedaan om dat humor tussen aanhalingstekens te zetten. 😉
   Een frater, da’s toch gewoon een veredelde huismus? Frater Venantius, die ken ik wel degelijk hoor. Op een ding kun je rekenen, vanaf nu zal ik met extra aandacht berichten over vogels en vogelaars volgen!

Reageren mag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s