Nieuw licht op de zaak

.

In den beginne was er de kaars. Wilde je na het invallen van het donker nog een goed boek lezen of een potje canasta spelen, dan kon je bij het schijnsel van zo’n wasding nog een uurtje of wat vooruit. Na de kaars kwam de gloeilamp, daarna ging het snel. De  booglamp kwam (hoewel niet echt geschikt voor thuisgebruik), de gasontladingslamp, de halogeenlamp, de tl-lamp niet te vergeten, de spaarlamp en recentelijk de ledlamp.

De verschillende lampen verbruikten allemaal verschillenden hoeveelheden watten om dezelfde lichtintensiteit te geven. Om het echt makkelijk te maken werden die lampen ook nog eens in diverse kleurtemperaturen geleverd: van helder wit tot stemmig goor. Wat zijn wij niet genept, de afgelopen jaren. Je zat destijds helemaal niet voor lul als je boven je eettafel een prettig zuinige tl-lamp had opgehangen. Je waande je in een Russische kolchozewinkel, maar meneer Frits had gezegd dat het hip was. Als je even niet oplette in de winkel veranderde je huis in een hoerenkast wanneer je ´s avonds de nieuwe lamp aandraaide. Jaren duurde het eer je weer een beetje fatsoenlijk licht in huis had.

Ook nu met de nieuwe ledlamp komen fabrikanten en winkeliers haast niet uit hun woorden om die rotdingen aan te prijzen. En denk maar niet dat ze het je makkelijk maken. In het periodiek van Albert Heijn, wat handig: (alles) voor in en rondom het huis, staat ook een stukje over de ledlamp. “Energie besparen wordt steeds gezelliger”, zo valt er te lezen. Tijd om rechtop te gaan zitten. “Albert Heijn verkoopt namelijk vijf nieuwe soorten ledlampen.” Daar gaan we weer, je weet zeker dat je de verkeerde in huis haalt. Maar we worden gerustgesteld. “Deze nieuwe generatie ledverlichting straalt de sfeer van een ouderwetse gloeilamp uit. Dus niet meer het helle licht van vroeger.”

Wacht eens even. De sfeer van de ouderwets gloeilamp, daar heb ik wel een beeld bij, maar aan welke lamp denken ze dan met dat helle licht van vroeger? Aan een kaars, de fosforlampen langs de snelweg? ‘Ouderwets’ en ‘van vroeger’ is toch hetzelfde? Niet té dom kletsen alsjeblieft, Albert!

Albert eindigt door te stellen dat die lampen langer meegaan, tot wel vijftien jaar (bij de Ikea is de levensverwachting overigens twintig jaar) én je veel energie bespaart omdat ledlampen 90% zuiniger zijn dan de gloeilamp van vroeger. Maar is dat ten opzichte van de ouderwetse gloeilamp of van het helle licht van vroeger? Ik vrees dat het nog wel even zal duren voor ik helemaal thuis ben in de wereld van de ledlamp. Overigens zijn we mooi in de aap gelogeerd als in 2020 een nog zuiniger lamp wordt uitgevonden. Dan zitten we nog een decennium met die gekke ongezellig ledlampen. Meer eerst mijn voorraad kaarsen opmaken.

Advertenties

8 reacties op “Nieuw licht op de zaak

 1. Fantastische techniek met tientallen verschillende fittingen en electronische trafo’tjes,door de EU gelegaliseerd. Tien-tegen-ééndat vijf van de tien keer de foute lamp wordt gekocht.
  Binnenkort dringt de EU ook in je badkamer door. De ouderwetse douchekoppen worden uit de markt genomen. De met ‘frisse’ lucht gemengde douchekoppen worden wet. Wel regelmatig van binnen desinfecteren en reinigen want in de frisse lucht wemelt het van vreemd, ongéwenst gespuis…..
  Wist je trouwens dat een bad nemen in een volgevuld bad in strijd is met de nieuwe ecologische- en milieu Richtlijnen van de EU?

 2. Een goed maar onvolledig verhaal Cor. Nà de kaars kwam de olielamp ! Door de oliecrisis werd die te duur en werd ze vervangen door de minder dure electrische lamp. Omdat toen veel mensen hun rekening niet meer konden betalen waren ze er gloeiend bij. In de volksmond sprak men dan ook van ‘gloeilamp’. Niet enkel de gloeilamp ontleent zijn naam aan de volkstaal. De door jou verguisde LED verlichting doet dit ook. Omdat ze zo zuinig is zegt men ook wel eens : “Led het licht ma branne, ’t kost toch ni duur”. Blij dat dit weer is uitgeklaard.

  • Bedankt voor de correctie, Tjerri.
   Geen moment stilgestaan trouwens bij het feit dat die dingen hun naam gewoon hebben ontleend aan de volksmond. Het leven kan zo simpel zijn!

 3. Voor een eenvoudig (zoals ik) allemaal niet meer te volgen. Van een klassieke peer wist je tenminste hoeveel licht er uit kwam. Nu moet je maar begrijpen wat lux is. Lux is dan bij deze armoe.

  • Misschien kan dit je helpen (met dank aan Wikipedia):
   1 lumen is de lichtstroom van een puntlichtbron van 1 candela door een ruimtehoek van 1 steradiaal. Meer algemeen: de lichtstroom in lumen is gelijk aan het product van de grootte van de lichtsterkte van de bron in candela vermenigvuldigd met de grootte van de ruimtehoek in steradiaal. Een lumen is dan ook gelijk aan een cd sr.

   Gewoonlijk wordt de intensiteit van licht (als elektromagnetische golf) weergegeven door de Poynting-vector in W/m². Omdat het oog enkel een deel van het EM-spectrum kan waarnemen (meest gevoelig voor 550-nm (groen) golven), wordt de lumen ook gedefinieerd als equivalent van 1/683 watt van het 550-nm licht

   Lichtstroom is een maat voor de totale hoeveelheid licht in een lichtbundel. Lichtsterkte is een maat voor de lichtdichtheid. Bekijkt men een deel van een lichtbundel dan heeft dat deel een kleinere lichtstroom (in lumen) maar (in principe) dezelfde lichtsterkte (in candela) als de hele bundel. De lichtstroom hangt af van het vermogen van de bron en van de kleur van het licht (zie hiervoor: candela).

 4. Ik denk dat ik deze problematiek ga omzeilen door vroeger naar bed te gaan.
  Het meest tragische is dat kinderen binnenkort niet meer begrijpen wat lampje (het hulpje van Willie Wortel) moet voorstellen. Als hij wordt vervangen door Ledje is voor mij de lol er definitief af.

Reageren mag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s