Krijg nou het lazarus!

.

Wordt er vannacht aangebeld, staan er twee stillen voor de deur. Of ik maar even mee wil komen naar het bureau? Wat of ik gedaan had dan? Ja ja mannetje, hou jij je maar niet van de domme, dat weet jij drommels goed! Ik wist van de prins geen kwaad. Totdat ik in de wachtkamer de NRC Next van afgelopen woensdag zag liggen.

next 31-7

Wat is verdacht?

In de paragraaf ‘Herken de crimineel’ staat een door Amsterdamse rechercheurs geschreven checklist voor verdacht gedrag.

  • Als een gewone burger parkeert op een openbare parkeerplaats, mag je verwachten dat hij snel daarna uit zijn auto stapt. Blijft de bestuurder daar zitten, dan is dat verdacht.
  • „Uiterst assertief verkeersgedrag”: rechts inhalen of asociaal parkeren is verdacht.
  • Criminelen vertonen „vaak redelijk joviaal gedrag” tegenover de controlerende agenten. Normale burgers zijn meestal enigszins gespannen bij controle. De criminelen zijn totaal niet onder de indruk. „De politie past in hun natuurlijke biotoop.”
  • Een niet-normale combinatie van auto en bestuurder. Een jonge jongen in een Renault Twingo is verdachter dan diezelfde jongen in een oude BMW – omdat het „imagotechnisch” logischer is dat hij met zijn eerste spaargeld zo’n BMW koopt en er spoilers onderzet. „Vier van tatoeages voorziene, kaalgeschoren en overmatig gespierde mannen samen in een Suzuki Alto gepropt”, dat is ook verdacht.
  • Huurauto’s, zeker auto’s gehuurd bij als malafide bekendstaande verhuurbedrijven, zijn een teken om op te letten.
  • Liggen er „vijf, zes of acht telefoons” in de auto, dan mag de recherche „ervan uitgaan dat de bestuurder/gebruiker een (beroeps)crimineel is”.
  • Datzelfde geldt voor de aanwezigheid van jammers, apparaten die gsm- en gps-signalen in de omgeving verstoren en die soms, klein als een sigarettenpakje, worden opgeladen in de autoaansteker. Die apparatuur is op zichzelf al verboden.
  • Een andere aanwijzing kan uit de computerbestanden komen waarover de politie beschikt: een bestuurder met zogeheten antecedenten is verdacht.

Slik!

.

Advertenties

4 reacties op “Krijg nou het lazarus!

  1. Ja Cor…geef het maar toe…je hebt een te algemeen voorkomen (geen tattoo’s en piercings enzo) en dat is tegenwoordig nu eenmaal verdacht ☺

Reageren mag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s