Het Droste-effect in het zuiden van Noord-Brabant

Dat het in en rond Baarle-Nassau een zootje is, grenslijntechnisch gesproken dan, moge duidelijk zijn. Iedereen weet dat de ene kant van de straat Belgisch is en de andere kant weer Nederlands. Of net andersom. Wil je een beetje begrijpen hoe dat precies zit, dan sla je er Wikipedia op na.

Baarle-Nassau vormt samen met de Belgische gemeente Baarle-Hertog het Kempense dorp Baarle. Het grondgebied van beide gemeenten loopt met name in de kern van Baarle flink door elkaar. Er zijn 22 exclaves van Baarle-Hertog in Baarle-Nassau en acht exclaves van Baarle-Nassau in Baarle-Hertog. Een aantal van deze Nederlandse exclaves vormt weer enclaves binnen de Belgische enclaves in Nederland (counterenclaves of enclaves van de tweede orde, vergelijkbaar met Nahwa en een 28-tal van de Cooch Beharenclaves).

Nee, dat laatste helpt. Ik zal een poging wagen. Een enclave is een stukje buitenland in jouw land. Zo´n enclave is automatisch een exclave van dat buitenland. Maar omgekeerd gaat dat niet altijd op. Een stukje buitenland in jouw land is geen enclave als het niet volledig omsloten wordt door jouw land, maar deels grenst aan weer een ander land.

Zo heb je in dat Baarlese prutje zelfs stukjes Nederland die ín het Belgische deel liggen (dat dus op zijn beurt weer in Nederland ligt) en daar volledig door omsloten wordt. Een exclave voor Nederland, een enclave voor Belgie. Maar een deel van die Nederlandse stukjes liggen weliswaar in het Belgische deel, maar worden daar dan niet volledig door omsloten: dat zijn … géén enclaves of exclaves, want dat zijn gewoon uitstulpingen van Nederland.

Mocht je het nog niet begrijpen, dan is hier een leuk kaartje en hier een mooie uitleg van en- en exclaves. Mét friet. Enfin, ik heb er een paar foto’s gemaakt. Voor de lol.

Advertenties

4 reacties op “Het Droste-effect in het zuiden van Noord-Brabant

  1. Je kan er zelfs een balletje gooien die vanuit het ene land het zwerk van het andere doorklieft en terug in het land van oorsprong belandt ! Waar zit die voetbalbond nu. Laten we een WK organiseren in de beide Baarles !
    In 2006 reeds organiseerde men een wedstrijd die in twee landen tegelijk plaatsvond. Cricketwedstrijd weliswaar maar een kniesoor die daarop let.
    Wat ik me afvraag : als je een misdaad of misdrijf pleegt in het ene land mogen dan de dievenpakkers grensoverschrijdend werken of gaan ze hier en hun boekje en hun land te buiten ?

Reageren mag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s