In een rammelbak naar Frankrijk

.

Al jarenlang vragen Bep en ik ons af of het nou leuk is om met een camper op vakantie te gaan. Je ziet er ontelbare van rondrijden, dus er moet íets zijn dat het leuk maakt. Aan de andere kant, het feit dat heel veel mensen naar een optreden van de Toppers gaan brengt ons dan weer niet aan het twijfelen. Zouen we wel, zouen we niet? Wij vinden het heerlijk om rond te toeren, zeker door berg- en heuvelachtige gebieden. Achter iedere heuveltop belooft zich een weids en adembenemend landschap te ontrollen. Lekker zelf bepalen waar je heen gaat, is ook een voordeel. Maar dagelijks die strontbak legen, vers water moeten tappen en een camping opzoeken om eens te douchen laten de balans weer naar de andere kant doorslaan. En het lijkt toch heel erg veel op de sneuste vorm van vakantie vieren: met een caravan.

We twijfelden dus: óf het is een ramp en tel je de uren tot het moment van inleveren, óf het is zo leuk, dat je niet anders meer wilt. Enfin, we hebben de knoop doorgehakt en zijn de afgelopen twee  weken met een gehuurde camper naar Frankrijk getogen. Nou ga ik je niet alles vertellen, want dan had je net zo goed mee kunnen gaan, maar een beetje wil ik wel kwijt. Na twee weken zitten we er – om met mijn oud-directeur te spreken – nog steeds dubbel in: ja het is vrij en flexibel en geinig om in je eentje een een dorpje te staan, en ja het is geen pretje om kokhalzend boven een afvoerput je ten tweede male te ontlasten, achter hekken tussen dertig andere campers te staan en in de stortregen over de zogenaamde rondweg van Rouen te rijden. Wat dat betreft heeft die vakantie ons geen steek verder gebracht. Wat we er wel van hebben opgestoken is dat:

 • wij met onze 54 jaar veels te jong zijn voor een camper. Je moet zeventig zijn of al tenminste tien jaar van je vervroegde pensioen genieten;
 • er tijdens het passeren van een andere camper veelvuldig naar elkaar gezwaaid wordt, maar daar geen eenduidige regels voor lijken te bestaan;
 • wil ik ooit echt tot de incrowd gaan behoren, ik een ringbaardje moet laten staan;
 • campers (en caravans) ook beroepsmatig gebruikt worden;
 • rondtrekken met een camper een prima vakantiebesteding is.

camper1

In deze compacte camper zijn we via Vlaanderen naar Frankrijk gereden. Wat ons in Nederland niet zo was opgevallen, maar op de weg tussen Roesbrugge-Haringe en Hondschoote wel duidelijk werd, was dat bestek, keukengerei en pannen in een camper tot letterlijk oorverdovende lawaai kunnen leiden. Zeker als je wordt omgeleid via een paar met authentieke kinderhoofdjes geplaveide weg.

camper2

Maar dat mag ´m de pret echt niet drukken, je rijdt gewoon wat langzamer en geniet van het landschap.

camper5

Onze eerste stop hadden we gepland in het Noord-Franse stadje waar de bijzonder grappige film Bienvenue chez les Ch´tis is opgenomen. In de film noemen ze het daar Bergues, maar in werkelijkheid heet het gewoon Sint-Winoksbergen. Je loopt letterlijk over de filmset!

camper3

En het sympathieke van dat plaatsje is dat ze torenspits van de plaatselijke abdij niet óp maar naast de kerktoren hebben gebouwd. Anders paste het mooi niet op de foto!

camper4

Advertenties

10 reacties op “In een rammelbak naar Frankrijk

 1. Langs de wijde wereldwegen, dat is toch het stille ideaal van iedereen die met Pipo de Clown is opgegroeid? Dat ringbaardje hebben die mannen om te compenseren dat ze hun gezicht niet wit durven te schminken.

 2. in de stortregen over de zogenaamde rondweg van Rouen te rijden

  Je kunt heel goed om Rouen heen, rij vanaf Amiens richting Le Havre, en neem dan de weg naar Rouen, die leidt je dan aan de W kant van Rouen langs. Overigens is er m.i. niets mis met die rondweg, maar je kunt pech hebben met de stoplichten.
  De WC tank legen, er zijn prettiger karweitjes, maar als je voldoende spul vooraf in de tank hebt gegooid valt het wel mee.
  Wij prefereren een caravan, als het ding is opgesteld kun je toch nog wat gaan zien.

  • We zullen er een volgende keer rekening mee houden.
   Wij zijn toch iets meer van de huisjes: hoeft niet per se comfortabel te zijn, maar dat vinden we gewoon leuker. Hoewel we een prima vakantie hebben gehad in de camper aan de oostkant van Rouen 😉

 3. Zo’n camper lijkt me niks. Ik heb er vaker jongere meneren in gezien dan pensionada. Maar dat was natuurlijk in Nederland.
  Het lijkt het me onhandig, je moet eerst even met de camper naar de winkel voor een broodje. Plastic servies zou wel een mooie oplossing zijn, heb je ook niet zoveel afwas.
  Het leverde je in ieder geval wel een avontuur op, en aardige foto’s.

 4. Welkom terug! Nou heb ik zelf ook zo’n ding, maar dan uit 1991, en ik herken veel. Alleen dat kokhalzen niet, dat ligt ook aan het dieet……

  Nog wat aan Bep kunnen verdienen langs de weg?

Reageren mag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s