Bij mij is het licht al lang weer uit!

.

Een jaartje geleden zijn wij verhuisd en in onze haast hebben we in de gang twee onhandige lampen gemonteerd. Onhandig omdat ze nogal laag hangen en we daarmee de kans vergroten met een laddertje of een plumeau (ik verzin maar wat) tegen de lamp te lopen. Dus togen wij naar de bouwmarkt om twee nieuwe lampen te kopen. We troffen het, er waren juist eenvoudige plafonnières in de aanbieding, geschikt tot 40 watt en dus aan onze behoefte voldoend. Toen ik ze had opgehangen en de oude peertjes (spaarlampen!) erin wilde draaien, bleken deze net iets te groot. In de trapkast had ik nog twee dozen met ooit aangeschafte lampen, maar die ik nodig had ontbraken vanzelfsprekend. Dus konden wij weer naar de bouwmarkt om snel even een lampje te kopen.

Niet dus. Wat een ramp! LED-lampen, spaarlampen, halogeenlampen vermomd als gewone peertjes, geen wijs uit te raken.  Het liefst hadden we natuurlijk een eenvoudige gloeilamp van 40 watt, maar de lampenmaffia – bij monde van de milieumaffia – heeft dat effectief weten te verbieden, waardoor we nu aangewezen zijn op energiezuinger lampen. De fabrikanten hebben gezamenlijk over hun harten gestreken en de benodigde kosten gemaakt om die nieuwe dingen te kunnen produceren. Die zijn volgens de maffia wat duurder, maar gaan ook veel langer mee. Dat eerste hebben ze inmiddels ruimschoots bewezen, dat tweede valt nog maar te bezien. Zelfs een positieveling als Cor heeft daar zijn bedenkingen over.

Een ander ‘voordeel’ van die nieuwe lampensoorten is dat ze minder energie nodig hebben dan een gloeilamp om dezelfde hoeveelheid licht te leveren. Nu zijn wij niet helemaal achterlijk, dus wij weten inmiddels dat we voor ons 40 Watt-armatuurtje kunnen volstaan met een spaarlamp van 0,0006758 Watt. Maar er bleken geen spaarlampen te zijn die klein genoeg waren voor onze nieuwe plafonnières, dus richtten wij ons op een ander soort. Dat werd een EcoClassic van meneer Frits.

eco

Omdat die dingen lang zo zuinig niet zijn als spaarlampen, maar ook weer niet zo energieverslindend als de gewone gloeilampen, gelden daar weer andere wattages voor. Zoals gezegd, wij vinden onszelf niet achterlijk. Daarom kozen we voor de 28 Watt-versie, die overeenkomt met 35 gulden, Fahrenheit, joules, of weet ik Watt.

“Zou dat wel genoeg zijn?”, vroegen we ons nog af. Nou, het is meer dan genoeg. Zoveel meer zelfs dat we dezelfde middag nog naar Ikea zijn gereden om twee chaises longues te kopen die we nu in de gang onder de lampen hebben gezet, zodat we lekker samen aan lichttherapie kunnen doen. We zijn nog nooit zo opgewekt geweest in de herfst.

licht1

Advertenties

16 reacties op “Bij mij is het licht al lang weer uit!

 1. Die dingen zijn een ramp. Niet alleen bij de aanschaf. Vooral in combi met zonnepanelen, die via een omvormer op het huisnet zijn aangesloten. Iedere voltageverandering boven en onder 225-235V verkort de brandduur met de helft. En dat gebeurt met dit pokkeweer. Effe een zonnetje, wolken voor de zon, omschakelen, huppakéé. Als je´dan ook nog sterkstroom hebt en dat bijschakelt, is het feest helemaal compleet.

 2. Ik verkeer in bovenstaand geval en kan het enkel beamen. Nog nooit zo veel lampen verandert in mijn leven als de laatste jaren. Die krengen doen niet wat men beloofd maar brengen wel meer geld in het laadje van de producenten.

  • Dat laatste is sowieso het geval. Een collega liet me zien dat je mooie grafieken en statistieken van jouw ‘verdiensten’ kunt maken via de site van de leverancier. Allemaal afleiding dus.
   Sterkte!

 3. De gewone spaarlamp die hier in het trapgat hangt, hangt er denk ik al 27 jaar, het duurt eerst een kwartier voor hij licht geeft. Dus laat je hem het beste de hele avond maar aan. Vervangen zit er niet in, het is in de nok, boven het trapgat.
  Besparing voor de individu heb ik nog niet gezien, je hoort vele mensen zeggen dat ze die lamp maar aan moeten laten, het is toch een spaarlamp.

  Maar die lichttherapie in de gang, is psychisch, zolang je er maar samen op zit.
  Probeer het maar eens alleen, dan ben je neit zo opgewekt.

Reageren mag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s