“Zoek een baan, joh”

“Zoek een baan, joh!” Dat waren de laatste woorden die een politieagent ons toevoegde alvorens met zijn collega weg te rijden. Die opmerking was gericht aan Bep en mij, ruim dertig jaar geleden. We zouden over een paar weken gaan trouwen en verwachtten via de pakketpost een pannenset. Er reed een bestelwagen van de pakketdienst langs het huis waar Bep woonde, de achterliggende wijk in. Het was aardig weer, we hadden allebei nachtdienst gehad en omdat we ons een beetje verveelden, besloten we voor het huis op de stoeprand te gaan zitten wachten tot de bestelwagen terugkwam, met ons pakketje, daarvan waren we overtuigd.

Er reed nauwelijks verkeer in die buitenwijk en wij zaten daar goed. Na een minuut of tien kwam er een kleine witte Honda Civic van de politie aangesukkeld, met twee agentjes die nauwelijks ouder konden zijn dan wij. In die overigens lege straat was dat een aandachttrekker van jewelste dus zaten Bep en ik met onze slaperige koppen te kijken hoe dat karretje naderbij kwam.

civic

De agentjes, die zich in hun Hondaatje natuurlijk behoorlijk opgelaten voelden en zich een houding moesten geven, stopten ter hoogte van de plek waar wij zaten en vroegen wat wij daar moesten. Je kunt je de discussie die zich daar ontspon denk ik wel een beetje voorstellen. Of dat dan niet mocht? Wat of wij daar moesten en of we het normaal vonden om daar op de stoeprand te zitten? Van dat werk. De agenten zullen op enig moment de onredelijkheid van hun vragen wel hebben ingezien en zochten naar een manier om – met behoud van de waardigheid van hun functie – de aftocht te blazen. En dat werd dus “Zoek een baan, joh!”

Waarom schrijf ik dat? De politie is de laatste tijd weer lekker in het nieuws met allerlei gediscrimineer, maar je kunt het die gastjes natuurlijk niet kwalijk nemen ook.

chillen

Ze hebben in Opstelten en Teeven, twee bazen die het zicht op de werkelijkheid al lang kwijt zijn. Ik schreef een tijdje geleden al eens over wat de politie verdacht vindt en laatst nog werd een wandelaar als verdacht opgepakt omdat hij niet op had gekeken naar een boven hem cirkelende helikopter. Tel daar de publieke opinie nog bij op en met een beetje druk vanuit het korps doe je gekke dingen. Dan wordt het ook wel lastig om normaal te blijven doen. Chillen op straat was begin jaren tachtig al overlast en dat is nu steeds zo.

alloch

Onze oer-Hollandse schoonzoon van begin twintig met een petje op en die mijn Saab had geleend om even naar zijn ouders te gaan, wordt op de A2 staande gehouden. Omdat het verdacht is. Effe normaal doen graag. Tegen domheid is geen kruid gewassen, maar ze moeten niet discrimineren, die pliesies. Zijn ze nou helemaal!

Advertenties

10 reacties op ““Zoek een baan, joh”

  1. Er komt binnenkort een klein apparaatje op de markt die je beveiligd tegen afluisteren en camera opnames binnen driehonderd meter. Een probleem is nog dat het ook je eigen telefoon blokkeert. Maar daar komt een oplossing voor

  2. De grens over met een leasebak, Duitse versie van een Saab. Drie-op-de-vijf-keer is het raak aan de Nederlandse kant. ‘Routinecontrole’. Ook verder weg van de grens. Onvriendelijke bejegening. Zelfs de Frolic-ies voor de hond worden met argwaan bekeken. Ga ik met de buren in een 15 jaar oude Ford Escort nix aan de hand.

  3. Het zal wel eens voorvallen dat er onbehoorlijke politiemannen rondlopen. Maar als ik, die toch niet altijd geheel normaal heb rondgereden op gemotoriseerde bakfietsen e.d., die soms was gekleed als een landloper, ja, als ik al bijna 60 jaar lang nooit onheus ben bejegend door de politie, tja, dan valt het dunkt me nog wel mee…

    Maar ik moet er wel bij zeggen dat ik nog nooit op een stoeprand heb gezeten. 🙂

    Gr. en een fijne week,

    Henk

  4. Ik ben al uitgescholden dat ik zeker de hypotheek niet kan betalen, dit omdat ik er altijd nogal sjofel uitzie in mijn 2e hands leventje en mijn ramen al een jaar niet gewassen heb.

Reageren mag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s