Wel graag een professional over de vloer, ja!

Zo rond kerst is het altijd leuk om even stil te staan bij het geloof. Wie gelooft wel en wie gelooft niet? Is het ene geloof beter dan het andere, zijn de aanhangers van het ene geloof beter dan die van een ander geloof? Van die dingen. Waar alle gelovigen en ongelovigen het over eens zijn is dat de katholieken er verreweg het makkelijkste geloof op na houden: niks geen eeuwige verdoemenis, spijt betuigen is genoeg voor eeuwige rust. Tien weesgegroetjes voor een gestolen brood en klaar is Kees.

Maar de katholieke bazen in Vleuten maken het zich wel heel gemakkelijk.

licht_chris

inwijden

Een huis bestaat niet alleen uit stenen of beton en hout en aluminium. Een echt huis is een thuis. Om je thuis te voelen is een bepaalde sfeer nodig. Die kun je bepalen door de inrichting. Maar een thuis vraagt ook om een geest waarin je leeft met elkaar. Die goede geest begint met respect voor elkaar.

Tot zover niets aan de hand. Daar kun je het niet mee oneens zijn. Het zou een lekker zooitje worden als we hier in huize Cornutus een beetje respectloos zouden lopen doen! Zonder enige geest of wat ook. Vervolgens leuteren ze een beetje door over de noodzaak van Jezus in je huis. Ook niet erg, dat is nu eenmaal hun beroep. Wat is nu de beste manier om een goede geest én Jezus in je huis te krijgen: door het te laten inwijden.

In de christelijke traditie is het een goede gewoonte geweest om na de verhuizing naar een nieuwe of andere woning de pastor uit te nodigen voor een bezoekje en het huis te zegenen. Dit is een eenvoudig ritueel maar tegelijk een veelzeggend monument dat in de geest wordt opgericht.
De zegening gebeurt met wijwater en een palmtakje en een kort gebed.

Kijk aan! Ik weet niet of de protestanten daar ook aan doen, maar dat is nu een van die tradities van het katholicisme waardoor je er niet boos op kunt worden. Slechts een meewarig hoofdschudden volstaat. Zoveel bijgeloof! Maar doe het dan wel goed.

Door de vele nieuwe bewoners en verhuizingen naar en binnen onze parochie zullen de pastores niet in alle gevallen zelf beschikbaar zijn. Maar in dat geval zijn er toegewijde en toegeruste medewerkers die namens de pastor een huiszegening kunnen doen.

Kijk, ik verwacht niet dat de paus mijn nieuwe huis komt zegenen en al evenmin dat de bisschop van Myra dat komt doen. Maar geen amateurs! Hoe kan ik dan zeker weten dat het goed gebeurt? Krijg je dan net zoveel garantie of werkt het net zo krachtig als wanneer de echte pastoor het doet? Ik geloof er niks van.

Advertenties

8 reacties op “Wel graag een professional over de vloer, ja!

  1. Kom op, Cornutus! Beetje vertrouwen en geloof in de medemens moet er zijn. Vroeger, heel vroeger, toen de eerste auto in het gezin kwam – een zwarte VW kever- en een rijtoer werd gemaakt, werd eerst gebeden door mijn ouders, de auto gezegend en om bescherming gevraagd. Mocht ik als kleine jongen in de kattebak en waarschuwen of er achterliggers waren. Protestanten, kinderen van God, met ouders die in tongen spraken en de gave van profetie bezaten. We hebben het allemaal overleefd!

  2. Jezus ! Kwestie van in de sfeer te blijven … Ik snap er geen iota van of – klinkt bekend – ik heb het licht nog niet gezien. Wat is in Godsnaam (ik leer het echt niet af hoor) een “pastor”, “pastores” of Godbetert, Myra ? Een bijbelse spraakverwarring ? Ik dacht dat die titels of rangen doorheen een en dezelfde kerk hetzelfde waren. Zo niet, dan wordt het pas een bende.

  3. Pastores zijn volgens mij ook geen echte, het zijn helpers. Hoezo meerdere in één parochie. Ik dacht dat er maar één pastoor per parochie was, met huishoudster natuurlijk. En die kan er natuurlijk niet meer dan 5 per dag doen wegens de aangeboden borreltjes. Overigens kun je daar ook al aan zien of je met een echte te doen hebt, slaat hij het af dan is het een valse.
    En dan nog, een pastor kan ook protestant zijn, een pastoor niet. En dan krijg je nog niet eens de helper, maar de helper van de helper. Wat een zooitje is het bij jou in de buurt.

Reageren mag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s