Chriet Titulaer een ziener? Laat me niet lachen!

Verschillende media pakten van de week uit met het bericht dat Arno Otto, directeur digitaal van RTL Nederland, Chriet Titulaer een ziener noemde. Weet Otto veel, die is als je zijn twitternaam mag geloven geboren in 1973. De directeur beperkte zich weliswaar tot ’s mans uitspraken over de media gedaan in een presentatie in 1985, maar toch:

Ik vind hem de Nostradamus van de media.

Toe maar! En wat zou Chriet dan wel voorzien hebben? Volgens Otto voorspelde hij dat kranten minder belangrijk zouden worden en zich meer zouden moeten gaan bezighouden met achtergronden. En hij stelde dat mensen niet bang moeten zijn voor computers, maar dat die het leven juist makkelijker zullen maken. En dat is nog niet alles.

De wereld van morgen gaat er heel anders uitzien. U gaat meer elektronica in huis halen, uw huisbioscoop groeit. Er komen tv-kanalen die specifiek met één thema bezig zijn. Je kunt proberen een kanaal te maken met 24 uur sport. Huizen worden aangesloten op glasvezel. Daarmee krijgen huishoudens toegang tot honderden tv-kanalen en interactieve encyclopedieën. Telewinkelen, telegiro, beeldtelefoon en alarmering, alles wat je maar zou willen. Het kan allemaal via dat ene glasvezeltje.

In 1985 had ik al drie jaar een computer en draaide ik zelf programmaatjes in elkaar die je met wat goede wil makkelijk de voorlopers van telewinkelen kon noemen. En van telegiro!

Ik heb het hier al vaker gehad over Chriet Titulaer. Wat hebben wíj ons in de luren laten leggen door die meneer met zijn stomme Limburgse accent. De pedante betweter. Diezelfde Chriet Titulaer is er mede verantwoordelijk voor dat “Het jaar 2000” een begrip werd. Als kind kreeg je door alle enthousiaste verhalen van Chriet en andere populair-wetenschappers het gevoel dat je vanaf dat jaar nooit meer hoefde te lopen, omdat je je liet verplaatsen per rolband. Een langzame waarvan af je met enige handigheid op een andere, snellere band kon stappen. Auto’s bestonden al lang niet meer. Had je grotere afstanden te overbruggen, dan nam je de vliegende schotel of de magneettrein.

In het jaar 2000 zouden wij misschien niet dagelijks, maar dan toch wel eens per jaar een ruimtereisje maken. De maan was niet langer een kille satelliet, maar huisvestte duizenden gelukkige gezinnen, die onder grote glazen stolpen leefden en er in hun kunstmatige atmosfeer met het verbouwen van groenten in hun eigen levensonderhoud voorzagen. Hologrammen zouden er zijn van vrienden en familieleden die plotsklaps in je huiskamer stonden, robots die het huishouden deden en weet ik wat niet meer. Nooit meer eten hoeven bereiden, omdat een pilletje volstond. Allemaal zaken die ook het leven van de sloebers op aarde aanzienlijk zou veraangenamen. Geloof je me niet? Kijk dan maar eens naar de bibliografie van Chriet op Wikipedia, ruimte voor en ruimte na.

Maar nee, zelfs veertien jaar na “Het jaar 2000” stofzuigen we met dezelfde achterlijke apparaten als destijds en blaast dat ding nog steeds muffe lucht in je snufferd als je niet uitkijkt. Een fiets is nog steeds dezelfde fiets als destijds, de oven dezelfde, de televisie is weliswaar veel dunner geworden, maar het principe – bagger uitspuwen – is nog steeds hetzelfde als in de jaren zeventig. Hoewel, toen was er keuze uit twee zenders, tegenwoordig heb je tweehónderd baggerzenders. Dat is niet het soort vooruitgang waar Chriet ons lekker mee maakte. En kom nou niet met het argument dat het allemaal mogelijk is, dat we naar de maan kunnen en dat er hologrammen gemaakt kunnen worden. Volgens de zieners van toen zou dat allemaal de gewoonste zaak van de wereld zijn. En dat is het nog lang niet. Geld en grondstoffen speelden voor de Chrieten van deze wereld geen enkele rol kennelijk.

Het enige wat het jaar 2000 nog een beetje spannend maakte was de door de leveranciers van computers verzonnen en door overheden gretig overgenomen angst dat op 1-1-2000 alle computers massaal de geest zouden geven. Omdat er een cijfertje verkeerd zou staan, Chriet! Hoezo maken computers het leven makkelijk? Als we het aantal vette harten als gevolg van computerproblemen zouden inventariseren, dan zou Chriet zich omdraaien in zijn graf. Ik ben op mijn werk in elk geval ontiegelijk druk met het beantwoorden van vragen die nooit gesteld waren als er geen internet zou zijn geweest. Schei eens uit met je ge-Nostradamus!

chriet_lampjes

Hoe heb ik zo’n man ooit serieus kunnen nemen?

Advertenties

15 reacties op “Chriet Titulaer een ziener? Laat me niet lachen!

 1. Nostradamus was een man die zoveel cryptisch geleuter spuide dat daar altijd wel iets uit te pikken valt wat van toepassing is op een historische gebeurtenis.
  Wat dat betreft lijken Chriet en Nostradamus dus op elkaar.
  Dat we allemaal zo zouden gaan leven als de Jetsons was in de jaren tachtig al een achterhaald beeld waar hij toch aan vast bleef klampen, dus het predikaat ziener verdient hij niet wat mij betreft.
  Het leukste van Chriet (volgens Youp van het hek) was dat je z’n kop 180 graden kon draaien zonder verschil te zien.

  • Haha. Je hebt gelijk, ook in de jaren tachtig moet toch duidelijk geweest zijn dat de bomen niet tot in de hemel groeien en dat niet iedereen zich zomaar alles kunnen aanschaffen. Ik ben van rond 1960, dus ook echt opgegroeid met de Kijk en Titulaer en niet te vergeten Apollo-Henkie. The sky was the limit.

 2. Het is toch leuk als de fantasie een beetje op de loop gaat. Dat alles in werkelijkheid veel langzamer gaat en vaak ook nog de verkeerde kant op is veel minder leuk. Uitvindingen worden vaak ook door toevalligheden gedaan en niet door hard nadenken. Waar is de nieuwe Chriet Titulorum?

 3. Dat we nu nog steeds, indirect dan wel, maar ach, om Chriet kunnen lachen (zie alle bovenstaande reacties) is toch een groot goed. Tranen in de ogen.
  Men denkt vaak dat de ontwikkelingen veel sneller (kunnen) gaan dan in werkelijkheid uiteindelijk het geval is. We hebben altijd nog te maken met de (remmende) factor: mensch.

Reageren mag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s