De emancipatie is af, niet dood: een week later

Zaterdag stond in de NRC Next een stuk over emancipatie. Die zou inmiddels wel een beetje afgerond zijn. Geen nodeloos gedoe meer over vrouwen die per se een fulltime baan moeten zoeken, bepaal zelf maar wat je wilt. Daar staat tegenover dat jongeren tegenwoordig vaak allebei moet werken om hun huis te kunnen betalen. De emancipatie is af, niet dood, was de afsluiting van het artikel. Nog geen week later stond deze foto in de krant.

bijzettafel

Het meiske, Dasha Zhukova, van de stinkend rijke eigenaar van de Londense voetbalclub Chelsea was – uitgerekend op Martin Luther King Day – te zien op de site van een vriendin van haar. Ze hadden een ‘kunstwerk’ uit de jaren zestig nagemaakt. De pleuris uitgebroken natuurlijk. Racisme ten top. Ben je nou helemaal belatafeld? Ik dacht dat we inmiddels wel zo beschaafd geworden waren dat we zoiets niet meer zouden doen. Maar ja, rijk of niet rijk, eens een barbaar, altijd een barbaar. Maar we oordelen te snel.

„Ik verafschuw racisme”, zou het commentaar van Zhukova zijn geweest. Ook de eigenares van de website heeft haar excuses gemaakt: „We zijn tegen racisme en sekseongelijkheid of wat ook maar iemands rechten inperkt”

Natuurlijk was alles weer helemaal uit zijn context gehaald. Ik geloof er geen lor van. Bah! Nee Dasha, ik zou jou nog niet als bijzettafel willen hebben.

Advertenties

12 reacties op “De emancipatie is af, niet dood: een week later

  1. Noem de onderliggende dame Olga, zoek een witte uitvoering ter aanvulling en de Olga white en Olga black mogen van mij zo de schappen van Ikea in!

  2. Unzeitmassig. Over 100 jaar wordt dit misschien als contemporaine kunst anno nu gezien. Historici zullen zeggen dat de verhoudingen overdreven worden weergegeven, maar voor veel afro’s is het plaatje in ‘The Land of the Free’ ondanks Obama pijnlijk treffend. Ook gezien de welvaartsverdeling, hoewel je daarvoor niet persé zwart hoeft te zijn.

  3. Ik vind dat het zoals gewoonlijk weer ontzettend opgeblazen wordt. Als die dame onderop het erg had gevonden en het gezien had als een uiting van racisme dan had ze hier toch nooit mee ingestemd?

  4. Het plaatje haalde ook onze weekendkrant. Ik schudde even met mijn hoofd en dronk nog een kop koffie. De “tsaren” waren nooit echt weg, en zullen dat nooit zijn. Niet in Rusland, maar ook niet in andere landen.

Reageren mag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s