Het stroompje van de plaatselijke bullebak: Zierikzee

In het zeventiende-eeuwse stedenboek van Bleau heet de omwalde stad aan de Oosterschelde nog Zirizea. Die naam verwees naar de naam van de veronderstelde stichter van de stad, de negende-eeuwse Zierik. Een plaatselijke bullebak, die meende dat hij het alleenrecht had op het stroompje de Ee en het bijbehorende dorpje in de oksel van de oever: Zieriks Ee, dus. De spelling verschoof van Ziriza en weer terug. In 1813 heette het allang Zierikzee. (…)

Zonder de zee geen dagelijks besef van sterfelijkheid. Want werd de zee woedend, dan dreigde op deze eilanden in het zuidwesten van de Nederlanden ogenblikkelijk de dood. De zee was bij machte om cruciale veranderingen in het landschap te brengen. Hoeves verdwenen, dorpen werden verzwolgen.
Oftewel, de Zeeuw is zijn landschap niet zeker.

Uit het prachtige boek Wandelingen der Neederlanden.

Die tijden zijn veranderd sinds de dijken werden verhoogd en de Deltawerken de zeearm temde. Dat heeft tot veel verdriet geleid, met name onder de vissers. Maar het blijft een bijzondere combinatie, de eeuwenoude steegjes, torens, molens en gevels van Zierikzee en vijftien kilometer verderop de nauwelijks te bevatten technische hoogstandjes van de Oosterscheldekering: 62 schuiven van elk zo’n 42 meter breed en tussen de 6 en 12 meter hoog en verdeeld over drie dammen. Is het mooi? Nee. Is het indrukwekkend? Ja. En wat een geweldig leuk plaatsje is Zierikzee!

Klik op de foto’s voor vergrotingen.


Bekijk meer stukjes over de Wandelingen der Neederlanden.

Advertenties

22 reacties op “Het stroompje van de plaatselijke bullebak: Zierikzee

 1. Wat leuk om op dit blog te mogen figureren en nog el met de provincie die me het liefst is: Zeeland.
  Mijn lievelingstante woonde aan de rand van (Burgh-)Haamstede.

  Mooie foto’s!
  Hartelijke groet van Joyce Roodnat

  • We vinden het een erg leuk boek en hebben inmiddels twee locaties bezocht. Het is vooral leuk omdat het geen uitputtende verhalen zijn, maar juist een paar korte beschrijvingen, zodat je zelf ook nog voldoende kunt ontdekken. Ander hoefde je er niet eens meer naartoe. 😉
   Sympathiek ook dat de wandelingen zo te downloaden zijn bij de uitgeverij!

  • Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in aardrijkskunde en kaarten, dus dat zit wel snor. We vinden het ook leuk om af en toe eens te toeren en met dat boek heb je meteen een leuke bestemming.

 2. Ik overweeg het boek ook aan te schaffen. Het interesseert me wel als geschiedenis terug in het heden in kaart wordt gebracht. Mooie foto’s van Zierikzee.

Reageren mag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s