Echt nep! Van Dirk!

Vlees eten mag, maar laten we het een beetje leuk houden. We weten allemaal dat het telen van vlees enorm belastend is; voor het dier zelf en voor het milieu. Als je een beetje zoekt op ‘vermindering vee voor consumptie’ of iets dergelijks, dan word je meteen met allerlei schrikbarende feiten om de oren geslagen. Nu heb ik wel geleerd om zulke berichten met een korreltje zout te nemen (net zoals mijn vlees) maar laat er de helft van waar zijn.

Vleesproductie is namelijk een van de belangrijkste oorzaken van de opwarming van de aarde, de ontbossing, watervervuiling en verzuring. De productie en consumptie van vlees is verantwoordelijk voor één vijfde van de totale broeikasuitstoot, waarbij het hoger komt te staan dan de emissie van auto’s. Een voorbeeld: voor 170 g biefstuk is 0,6 liter fossiele brandstof nodig. Voor 110 g bloemkool is 0,04 liter fossiele brandstof nodig. Maar ook methaan en stikstofoxide zijn broeikasgassen die vrijkomen door de vleesproductie, beiden hebben een veel groter effect dan CO2. Methaan vinden we terug in de maag- en darmgassen van koeien, schapen en geiten; 16% van alle methaanemissies wereldwijd is afkomstig van veeteelt. 80% van de jaarlijkse toename van stikstofdioxide in de atmosfeer is afkomstig van de meststoffen die gebruikt worden bij het telen van veevoeder.

Tijd dus om iets te maken dat op vlees lijkt, maar het niet is. Of dat op zijn minst niet zo belastend is. Dennis Luk, een van de trouwste volgers van mijn blog, heeft ontdekt dat ´ze´ in China daarin grote stappen maken. Ze hebben daar kennelijk al synthetische varkens. En bij de slacht ze gebruiken werkelijk ieder haartje van die beesten. Bij Dirk van den Broek hebben ze de primeur. Ongelogen waar!

synthestische kwasten

Bedankt voor de tip, Dennis.

Advertenties

31 reacties op “Echt nep! Van Dirk!

  1. Inderdaad, de vleesproduktie is de grootste vervuiler en dan met name de menselijke vleesproduktie. Alles klopt, mekkeren, winden laten en als het volledig opgevoed is gooien we het nog weg ook of verbranden het.

  2. Geinig: wat zou er gebeuren als je zo’n kunststoffen varken boven een vuurtje hangt?

    En: Dennis Luk is een neef van mijn vrouw…..hele slimme familie…….

  3. Een varkensharen borstel is vooral geschikt voor het verwerken van synthetische verven. Ik denk dat die reclamejongens dat toch enigszins verkeerd begrepen hebben.

  4. Hahahahaha hoe verzin je het. Weet je ik vind het goed hoor alle aandacht voor hoe belastend sommige dingen zijn. Maar ik wil wel genieten van mijn leven en dan is mijn biefstukje zo goed als heilig, en dan wel een echte en niet een synthetische ajb 😉

Reageren mag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s