Nou, dan vraag je ze toch lekker allemaal op de t?

Vroeger was alles beter. Dat hoef ik jullie niet te vertellen. Vroeger was er nog geen internet, moest je voor ieder uitstapje over de grens tegen hoge kosten geld wisselen, dat je naar thuiskomst weer voor veel geld mocht terugwisselen. Er waren nog geen snelle treinen. Vroeger gingen mensen dood aan de onbenulligste ziektes, vroeger waren er de Kruistochten, vroeger leefden we in plaggenhutten. Echt alles was beter vroeger.

Maar vroeger was de taal veel moeilijker. Toen moest je nog rekening houden met de spelling van een woord en kreeg je een tik op je vingers als je een tik op je vingers schreef in plaats van een tik op jouw vingers. Toen had je kranten die het goede voorbeeld gaven en zich erop lieten voorstaan nimmer een taal- of spelfout te maken.

De NRC was zo’n krant. Maar ook de NRC wilde mee met de tijd en gaf een ochtendblad uit, gericht op jongeren van dertig jaar. Het laatste wat je dan als krant wilt, is je vervreemden van de doelgroep. Dus waarom je druk gemaakt over d’s en t’s? Allemaal nergens goed voor. Je begrijpt toch uit de zin wel wat er bedoeld wordt? Nou dan! Taal is een levend ding, en als iedereen zegt hij hep, dan is het dus hij hep. En anders kun je een klap voor je kop krijgen.

Nou, van mij mogen ze. Maar ik klim heus niet in de pen als er zou staan “…dan downloadt nog altijd…”.

Thee3

Maar downloaden is natuurlijk ook een erg moeilijk woord. Dat begrijp ik heus wel. Niet iedereen heeft vroeger Struikelblokken gehad op de lagere school. In dezelfde krant stond een paar bladzijden verderop iets over verspreiden. Dat is altijd een leuke. Want een woord met “ver” ervoor of “ge” duidt altijd op het verleden. Toch?

Thee2

Maar, eerlijk is eerlijk, de meeste woorden hebben wel de juiste d of t.

Advertenties

21 reacties op “Nou, dan vraag je ze toch lekker allemaal op de t?

Reageren mag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s