Cornutus checkt: Moskou is vanuit Amsterdam minder ver rijden dan de steden Athene of Istanbul

Met deze bewering begon de krant gisteren een stukje over het schatten van de afstand tot bekende en minder bekendere locaties.

cornutus_checkt_afstand

Het fenomeen vormde een favoriet proefje dat docenten afnamen bij eerstejaarsstudenten sociale geografie: rangschik een alfabetisch rijtje van twaalf grote Europese steden in de juiste volgorde van afstand. In de jaren zeventig en tachtig bleek dat studenten steevast de Oost-Europese steden als Boedapest en Kiev honderden kilometers verder weg inschatten dan Barcelona of Lissabon die zuidwaarts op min of meer dezelfde afstand liggen.

De verklaring leek destijds voor de hand te liggen: de scherpe scheidslijn tussen oost en west die het IJzeren Gordijn dwars door Europa trok, maakte dat steden in het Oostblok gevoelsmatig verder weg lagen.

Enfin, de rest van het verhaal gaat erover dat die theorie niet helemaal klopt, omdat eerstejaars anno 2013 het rijtje van twaalf Europese steden nog steeds in dezelfde volgorde zetten als hun voorgangers dertig jaar geleden. Maar daar is het me niet om te doen. Mij gaat het erom of de bewering aan het begin van het artikel klopt.

Volgens Google maps is de afstand van de Dam in Amsterdam naar het Kremlin 2431 kilometer. Van de Dam naar de Akropolis zou 2872 kilometer zijn. En van de Dam naar het Topkapi paleis is 2720 kilometer.
Wat afstand betreft klopt het dus. Nog even gecheckt of de verwachte reistijd naar het Kremlin ook korter is. Naar Athene doe je er 27 uur over en naar Istanbul 26 uur. Per auto naar Moskou duurt 23.53 uur. Zelfs als je een uurtje oponthoud meerekent voor de wegwerkzaamheden bij Bialystok in Oost-Polen, is dat de snelste reis.
werkzaamheden Byalistok
Hoe dan ook, Cornutus beoordeelt de bewering Moskou is vanuit Amsterdam minder ver rijden dan de steden Athene of Istanbul als waar. En dat mag ook wel eens gezegd worden!

Advertenties

23 reacties op “Cornutus checkt: Moskou is vanuit Amsterdam minder ver rijden dan de steden Athene of Istanbul

 1. Volgens mij is een deel van het probleem bij het schatten van die afstanden dat bij de traditionele kaartprojectie de gebieden nabij de polen extra uitgerekt worden om de wereldbol op het platte vlak te krijgen.

  De Gall-Petersen projectie is wat de afstanden betreft getrouwer en dan is Moskou ook optisch ineens dichterbij Amsterdam dan op een traditionele kaart. (Het Wiki-artikel in het Nederlands is veel beknopter.)

 2. Istanbul is dus minder ver dan Athene ? Vreemd zeg. Echt.
  No wonder dat er hier meer Turken dan Grieken rondhotsen.
  Enfin, dit volledig terzijde. Sinds dat artikel hebben ook de mensen uit het Oosten dat door en neemt het aantal Bulgaren, Roemenen Russen zienderogen toe.

 3. Ligt de verklaring van dit verschijnsel niet niet meer in de manier waarop een bol oppervlak geprojecteerd wordt op landkaarten? Over het algemeen vertekent het beeld zodanig dat op de noordzuid-as plekken dichter bij elkaar lijken te liggen dan die op de oostwest-as. ’t Is maar een idee.

 4. Ik weet het niet, hoor. Polen ligt halverwege Moskou, en mijn Poolse collega’s komen iedere dag op de fiets! De Turken komen in oude Duitse auto’s met een sterretje, dus dan kom je van ver!

 5. Ooit in de rij gestaan voor de formaliteiten om Rusland binnen te komen, Cornutus? En een visum aangevraagd voor Rusland? En een Russische securitycheck ondergaan? S.v.p. bankafschrift en bewijs dat je regelmatig inkomsten ontvangt, indienen bij de visumaanvraag. Zoals met vliegen, dan telllen de uren en alsmaar ophogende ergernis, niet de kilometers binnen of buiten de EU.
  Maar ja, in de metrotreinstellen en in de bussen hangen afscheurvelletjes voor mooie Russische dames en een academische titels in allerlei soorten en maten. Welkom in Rusland!

  • Wil je daarmee zeggen dat ik te snel de conclusie getrokken heb dat die bewering klopte? Dan moet ik op mijn tellen passen, want het trekt me niet bijzonder om die rijtijd ook werkelijk in de praktijk te toetsen. 😉

Reageren mag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s