Photo challenge 52 weeks – Foto’s van Utrecht 10/52

Villa Jongerius

Kanaalweg, Utrecht.

En altijd zo gewoon gebleven, die Jan!

Jan Jongerius werd in 1888 geboren in Utrecht. Hij groeide op in een tijd waarin gemotoriseerd vervoer in opkomst was. Hoewel het kweken van groente en fruit zijn belangstelling bleef houden, maakte hij de ommezwaai naar het verkopen en maken van vervoersmiddelen en de daarbij benodigde brandstof. Hij had Texaco tankstations in heel Nederland en werd de grootste Forddealer. In Utrecht was hij al gauw bekend als Jan Ford. Zijn bedrijf, de Jan Jongerius NV had in zijn toptijd meer dan 700 werknemers. Hij was daarmee een van de grootste werkgevers in Utrecht.

Jan Jongerius en zijn familie waren katholiek. Hij ontving een pauselijke onderscheiding. Toen hij zijn villa bouwde, maakte hij daarin ook een huiskapel en van zijn tien kinderen waren twee in de missie in Afrika, een werd kloosterzuster en een zoon werd pastoor. Jan was bevriend met de Utrechtse zakenman Frans van Seumeren en twee van zijn dochters trouwden met een zoon van deze Frans.

Jan Jongerius liet zich graag kennen als een succesvol zakenman. Zijn villa met een monumentale hal was daar een voorbeeld van en ook de sigaren met zijn eigen beeltenis op het bandje. Jan Jongerius is gestorven in 1941. Het bedrijf werd verder geleid door zijn broer Co. De Stichting Vrienden van het Jongeriuscomplex en het bedrijf Villa Jongerius worden voornamelijk gerund door kleinkinderen van Jan Jongerius en in de villa is het goed mogelijk dat uw drankje geserveerd wordt door een achterkleinkind.

Nou is dat even leuk? Deze leerzame informatie heb ik gevonden op de site van stichting vrienden van het Jongeriuscomplex. En kennelijk mag je als je katholiek bent twee van je dochters laten trouwen met dezelfde man. Dat verbaast me.

Advertenties

13 reacties op “Photo challenge 52 weeks – Foto’s van Utrecht 10/52

  1. Ach, met dat soort patsergeld houdt wel de leukste voetbalclub van Nederland het hoofd boven water. Aardige lui, die baggerende autohandelaren….

  2. Vind het een afgrijselijk gebouw, mag ik dat zeggen? Daar is nou echt helemaal niets aan! Maar goed wat wil je als het ook een goed idee vind 2 van je dochters met 1 man te laten trouwen…..

Reageren mag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s