Haal die walgelijk blije uitdrukking van je smoel!

Mijn goede vriend Dan Anders is zo vriendelijk om te tweeten over zogenaamde nieuwsberichten met ‘dan gedacht’ in de titel. Je weet dat ik daarvan hou. Het maakt dat ik van nu af aan zelf bepaal of ik een bericht wil geloven of niet. Bevalt een nieuwsbericht me of bevestigt het me in mijn denken, dan ben ik er blij mee. Staat het me niet aan, dan kan ik altijd zeggen dat over een jaar of tien wel een wetenschapper opstaat die beweert dat het echt anders is dan altijd aangenomen.

Vaak begrijp ik die berichten wel. Sommige zaken laten zich nu eenmaal moeilijk voorspellen of onderzoeken. Dat de economie harder groeit dan gedacht, of juist langzamer, lijkt me voor de hand liggend. Hoe kun je daarover vooraf ooit een betrouwbare uitspraak doen? Ik kan me prima voorstellen dat nader onderzoek uitwijst dat de maan droger, Mercurius veel langer explosief geweest en protoplanetaire schijven minder symmetrisch zijn dan gedacht. Je vliegt er niet zomaar met je onderzoeksteam naartoe om de zaak eens aan een grondige inspectie te onderwerpen.

Zelfs het bericht dat men er nu achter komt dat geiten slimmer zijn gedacht, vind ik nog wel plausibel. Hoewel veelvuldig voorkomend, meet je ook dat niet zo een twee drie. “Hee geit, hoeveel vingers steek ik op?” Je kunt het vragen, maar een betrouwbaar antwoord hoef je niet te verwachten. Voor al dat soort onderzoeken kan ik nog wel begrip opbrengen. Maar het feit dat er meer gezichtsuitdrukkingen zijn dan gedacht is ronduit bespottelijk.

Wat hebben al die onderzoekers dan gedaan, de afgelopen honderd jaar? Waar hebben ze al die tijd naar zitten kijken dan? Je neemt een aantal proefpersonen, roept Lief! en neemt een foto van de gezichten. Dan roep je Poep! of Wilders! en drukt af. Twijfel je, dan probeer je het opnieuw, desnoods met andere proefpersonen. Taart! Puppy! God! Schoonmoeder! Gas! Au secours! Achtung! Drop! D’r af! Laurent! desnoods. Hoe ingewikkeld kan het zijn?

Blij, verdrietig, angstig, boos, verrast en walging, dat zouden de emoties zijn die wij mensen kunnen uitdrukken. Maar volgens een paar bollebozen uit Ohioof all places – zijn er wel 21 emoties die een gezichtsuitdrukking teweeg brengen. Ook combinaties van emoties zijn mogelijk, blij, walgen en blij walgen.

Ohio_emoties

Je hoeft geen geleerde te zijn om te constateren dat er geheid veel meer emoties zijn die zich laten weerspiegelen in gezichtsuitdrukkingen. Ik schat in dat de gemiddelde Cornutus-lezer nog wel een paar ´onontdekte´ emoties kan vinden in de gezichtsuitdrukking van de onderzoeksleider.

Aleix Martinez

 

 

Advertenties

12 reacties op “Haal die walgelijk blije uitdrukking van je smoel!

  1. Tel je zegeningen, @cornutus. Dankzij de digitale revolutie is het privédomein van selecte groepen, waaronder psychihaters, nu toegankelijk voor hobbylogen. Ziel en zaligheid voor iedereen! Marketeers en geheime diensten kunnen nu op voorhand nog beter onze toekomstige cognitieve patronen analyseren.

  2. Die Martinez kijkt met een mengeling van blije verrastheid, geamuseerde spot en spontaan ongeloof over de impact van zijn onderzoek. Daarnaast kan je aan de stand van zijn wenkbrauwen duidelijk zien dat hij die dag lekker gegeten heeft, en naderhand een goede stoelgang heeft gehad.

  3. Wordt een fnuikend probleem Cornutus. Binnenkort komt die app op de markt waar je die specifieke emotie haarscherp mee kunt opnemen en benoemen. Huwelijkspartners nemen elkaar continue op tijdens een gesprekje (heette vroeger nog “quality time, waar onderzoekers vaststelden dat dat gemiddeld 15 minuten per dag was). Aantal scheidingen zal verdubbelen zo is de verwachting.

    • Als de techniek de mensheid kan ondersteunen dan moeten we daar gebruik van maken. 😉
      Al was het maar om er fijn over te kunnen bloggen als er wéér iets fout gaat met apparatuur of programma’s.

Reageren mag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s