Je staat erbij en kijkt ernaar, maar je bent machteloos!

ouwehands

RHENEN – De winterslaap van de bruine beren is gebruikt om de beesten in Ouwehands Dierenpark een compleet nieuw onderkomen te geven. Donderdag gaat het nieuwe Berenbos open.

Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark ging twintig jaar geleden open om kermis- en circusberen uit heel Europa op te vangen. Vooral in Oost-Europese landen was het in die tijd nog heel gewoon om beren aan een ketting op straat te laten dansen. Inmiddels is dat bijna overal verboden, maar de kermisberen zijn er vaak slecht aan toe. In Rhenen kunnen ze opknappen en daarna verhuizen naar een dierentuin voor een rustige oude dag. Alleen de allereerste bewoner MacKenzie blijft voor altijd in Ouwehands Dierenpark. (Bericht: RTVUtrecht)

Jaren geleden was ik eens in dat dierenpark en ik vond het verbijsterend hoe die beesten er aan toe waren. Er stond een beer die voortdurend twee stapjes naar voren deed, zijn rechtervoorpoot ophief als een soort van groet en vervolgens weer twee stappen achterwaarts deed. De bodem was kaalgesleten van zijn dwangmatige bewegingen. Na een minuut of wat was hij wat uit koers geraakt. Hij keek verdwaasd om zich heen, stelde zich weer op de juiste plek op en begon opnieuw. Dag in dag uit, aldus de verzorgers. Maar gelukkig slagen de meeste beren erin om toch weer te socialiseren en zich vrij te bewegen. Goed dus dat zo´n opvang er is.

Ik weet niet goed hoe ik een ander schrijnend voorbeeld moet omschrijven, probeer het maar bij jezelf te doen, dan begrijp je de beweging. Er zaten er twee schuin tegenover elkaar, een beetje naar elkaar toegebogen. Ze hadden allebei hun linkerpoot uitgestrekt en hielden hun klauw geopend naar boven, als een hand die iets opvangt. Werkelijk de godganse tijd (het was om gék van te worden) streken ze met de nagels van hun rechterklauw naar voren en naar achteren over die opgehouden klauw. Heel bijzonder. Maar als ik het bericht mag geloven zijn ook die hem inmiddels gesmeerd.

Advertenties

15 reacties op “Je staat erbij en kijkt ernaar, maar je bent machteloos!

  1. Dit is me uit het hart gegrepen, denkend aan de viltige leeuwen die ik als kind in Artis zag ijsberen langs een watertje. Heen en weer en terug en weer en weer… Dierentuinen zijn al jaren uit de tijd, er is voldoende filmmateriaal om ze te bekijken zonder ze uit hun leefomgeving te halen.

  2. De beschaving schrijdt evenwel voort. Zelfs sensatiezoekers worden op zorgvuldige afstand van de wilde beesten gehouden. En heet ‘Ouwehands Dierenpark’ tegenwoordig niet ‘Burgers Zoo’?

  3. Het Berenbos is het beste alternatief voor dieren die eerder op hete platen met ringen door de neus geslagen en gebten door vechthonden gedwongen werden tot bedelen en een stapje vooruit en weer een terug. Het concept dierentuin is dan niet meer verdedigbaar (al werkt het aanbrengen van de knuffelfactor ook om donaties los te maken voor echte bescherming in het wild), het Berenbos is het leukste bejaardentehuis dat er is: vraag dat maar eens aan de oude-van-dagen van menselijke afkomst (kortom: boter op het hoofd?).

    • Ik vind het een prima initiatief en een hele prestatie dat die beren toch weer socialiseren. De een doet er wat minder lang over dan de ander.
      Boter op het hoofd? Had je dat vanmiddag tijdens die presentatie niet kunnen zeggen?!

Reageren mag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s