Even kijken hoe het met de Europese invasie van de Russen gaat

Duitse kamp

Engeland noch Duitsland wisten waar ze in de Eerste Wereldoorlog met hun vele krijgsgevangenen heen moesten. Nederland, dat in die tijd neutraal was, wilde er wel een paar huisvesten, zowel Duitsers als Britten. Op verschillende plekken in ons land werden kampen gebouwd. Een ervan kwam in Wolfheze, met 65 barakken en rechte straten met Duitse namen. In het midden van het terrein stond een grote kantine, met een bühne waar toneelstukken werden opgevoerd. Aan de randen stonden aparte tamelijk luxueuze officiersbarakken en ziekenhuisbarakken.

Erg beroerd ging het er kennelijk niet aan toe. In de ‘Tischlerei’ werden complete woonkamer- en slaapkamerinrichtingen gemaakt, die naar Duitsland werden vervoerd. Er was een schoenmakerij, een werkplaats waar lampen werden vervaardigd, een kofferfabriek en het belangrijkste onderdeel was nog wel de landbouwafdeling, waar op een gegeven moment 250 mannen werkten. Op het terrein waren verder badgelegenheden en keukens te vinden, en een kerkje waar om de beurt katholieke en protestantse diensten werden gegeven.

Volgens een bericht in De Gelderlander van juli 2003 lijkt het erop dat het niet bepaald een streng bewaakt kamp was. De mannen konden veelal hun eigen gang gaan. Van de officieren en onderofficieren – die trouwens vaak ook ondergebracht waren op meer comfortabele plekken zoals pensions in Oosterbeek – is bekend dat zij gingen sporten in Oosterbeek-Laag. Dat beeld wordt bevestigd door een speciale uitgave van de Deutsche Wochenzeitung uit 1918. De verslaggever valt van de ene verbazing in de andere.

Ich frug sie,und mein Erstaunen stieg immer höher. Da war der frühere Prokurist einer grossen deutschen Bank in London, ein Grossfarmer aus Kamerun, der Kapitän eines deutschen Handelsschiffes, ein Oberingenieur der A. E. G. in Berlin u. a. m., die mit Spaten und Spitzhacke arbeiteten, als hätten sie nie andere Arbeit getan.

„M ü s s e n Sie denn arbeiten ?” stiess ich verwundert hervor.

„Müssen ? Nein! Aber glauben Sie denn, dass wir unsere Zwiebeln und Kartoffeln von andern Leuten bauen lassen wollen ? Sind wir vielleicht besser als sie. .. ?”

Da stieg mir’s warm auf im Herzen. Das waren echt deutsche Worte, echt deutsche Tat. Hier traten deutsches Pflichtgefühl, deutsche Federkraft in ihrer Einfachheit zu tage, die Deutschlands Gegner „M i 1 i t a r i s m u s” nennen.

Enfin, we hebben geleerd van de geschiedenis. Sinds die tijd is er nooit meer oorlog geweest, daarom is er nu op het voormalige krijgsgevangenenkamp een sportpark gevestigd. En daarom kunnen Bep en ik vandaag met een gerust hart afreizen naar Brandenburg. Als het Duitse plichtsbesef nog een beetje intact is, en de beloofde internetverbinding in Ordnung ist, dan zal Cor de komende weken van daaruit berichten hoe de invasie van de Russen verloopt. Compleet met foto’s.

Advertenties

7 reacties op “Even kijken hoe het met de Europese invasie van de Russen gaat

Reageren mag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s