Nou, nog één keer over de Sowetobrug in Utrecht dan

Laatst schreef ik dus dat die brug in de Graadt van Roggenweg over het Merwedekanaal in Utrecht de Sowetobrug heet. Maar op Google Maps zag ik dat die brug de Paul Krugerbrug heet:

Wat nu weer? Volgens Wikipedia heette de Sowetobrug tot ongeveer 1986 de Paul Krugerbrug. Het is dus niet zo gek dat Google Maps nog niet bijgewerkt is. Wat verder zoeken leverde een artikel in het Reformatorisch Dagblad op.

Een groep studenten van de School voor de Journalistiek, die destijds in de buurt van de brug zat, had er in 1986 bij de gemeenteraad op aangedrongen om de naam van de brug te veranderen. De bewoners van Utrecht wilden volgens hen niks weten van Paul Kruger, een voorstander van een blank Zuid-Afrika. De studenten hadden voorgesteld de brug te vernoemen naar Winnie Mandela of naar Soweto.

Volgens het krantenartikel van 24 maart 1987 wilde de gemeente Utrecht hem de Graadt van Roggenbrug noemen, omdat de andere bruggen over het kanaal vernoemd zijn naar de toegangswegen van de stad. Nou, daar konden de studenten wel vrede mee hebben. En laat het uiteindelijk nou toch Sowetobrug worden.

Bron: Reformatorisch Dagblad

3 reacties op “Nou, nog één keer over de Sowetobrug in Utrecht dan

  1. Die School voor de Journalistiek was toendertijd gevestigd aan het begin van Jutphaseweg, met de Vondelbrug aan de overkant van de weg. Een vriend van mij zat in de jaren zestig daar op school.

Reageren mag!